Onze motivatie voor hondenspeelvelden in de kern van Venray.

Honden zijn net als mensen sociale wezens. Sociale interactie tussen soortgenoten is voor honden net zo belangrijk als voor mensen. Hoeveel je ook met je hond bezig bent en hoeveel aandacht je ook aan je hond besteedt, dit kan nooit de interactie met soortgenoten vervangen. Honden die niet of onvoldoende in contact met andere honden komen, hebben vaak sneller last van stress en ontwikkelen sneller ongewenst gedrag. Mede het onvoldoende gezonde spelcontact tussen soortgenoten is de oorzaak van bijtincidenten, ongewenst gedrag aan de lijn en extreme opwinding bij het zien van een andere hond.

Honden blijven hun hele leven spelgedrag vertonen, dit maakt ze tot leuke gezelschapsdieren voor ons. Voor honden is het belangrijk dit spelgedrag onderling te kunnen uiten in een veilige omgeving.

In Venray is het wettelijk geregeld dat honden binnen de bebouwde kom niet los mogen lopen. Dit voorkomt dat honden ongelukken in het verkeer en dus gevaar voor voetgangers, fietsers, automobilisten en anderen veroorzaken. Het buitengebied waar de viervoeters op sommige plekken nog wel los mogen lopen, wordt steeds kleiner en beperkter, omdat ook daar andere gebruikers zijn. Denk hierbij aan wild, mountainbikers, wandelaars en gemotoriseerd verkeer. Met alle gevaren voor hond en anderen.

Een speelveld in de woonwijk biedt de honden de mogelijkheid in een veilige omgeving samen te kunnen spelen, hun energie flink kwijt te kunnen en hun sociale gedrag verder te ontwikkelen. Daarnaast is het voor de ouderen onder ons niet altijd mogelijk om naar het buitengebied te gaan met hun trouwe vriend. Nu kunnen ze lekker dichtbij huis hun hond laten spelen en rennen.

Een centrale plek waar de hondenbezitters bij elkaar kunnen komen, biedt ook ruimte voor sociaal contact. Zowel voor hond als baas. Minder overlast, meer mogelijkheden tot sociale interactie, meer relaxte honden dus minder bijtincidenten. Een hond die zijn ei kwijt kan een paar keer per week zal in huis rustiger zijn en zich lekkerder in zijn vel voelen. Een fysiek en mentaal gezondere hond en verbetering van de sociale cohesie tussen de hondenbaasjes!